Griekenland 2017

Monemvasia

Dinsdagochtend rijden we op tijd weg, we gaan naar het zuiden. Via wegnummer 33 rijden we naar Tripoli en dan naar Sparti en aan het eind van de middag komen we aan in Monemvasia. Onderweg hebben we enkele stops gemaakt, 1x bij een mooie picknickplaats in een wintersport gebied, hier lag ook een geocache en we hebben een lange lunch stop gemaakt in het dorpje Panagista, bij een soort van wasplaats.

In Monemvasia parkeren we de campers op de parkeerplaats tussen het eiland en het vaste land. We staan goed in het zicht, we wachten maar af of we bezoek krijgen van de politie. Na het avondeten lopen we een rondje door het dorp en zien een bakker, hier gaan we morgenochtend brood halen. Ze hebben heerlijke dingen. Nu nemen we een ijsje.
Op de plek waar we staan is het nog lang onrustig met langs rijdende auto’s vanaf het “eiland”.

Woensdagochtend rijden we om 8 uur naar de ingang van het oude gedeelte, maar hier staat het al vol. 9 jaar geleden konden wij zo vroeg in de ochtend bijna bovenaan parkeren met de camper, nu staan er erg veel auto’s. We zetten de campers halverwege neer en na het ontbijt lopen we naar boven en bezoeken het stadje. Het voordeel om vroeg er te zijn is dat je hele mooie foto’s kan maken zonder dat er mensen op staan. Tevens kan je lekker in je eigen tempo lopen.
Monemvasia is een versterkte stad, gelegen op een rots 350 meter boven de zeespiegel en draagt de naam “het Gibraltar van Griekenland”. In zijn hoogtijdagen in de 15e eeuw had Monemvasia 50.000 inwoners; de stad was eeuwenlang een semi-autonome stadstaat die leefde van handel (en piraterij) en profiteerde van zijn strategische ligging op de scheepsroute van Italie naar de Zwarte Zee. Het was zeer goed verdedigd en is slechts een keer veroverd, na een lange belegering. Hoewel de bovenstad is verwoest, is het grootste gedeelte van de benedenstad gerestaureerd.
Monemvasia werd door een aardbeving in 375 n.C. van het vasteland gescheiden en bleef tot de aanleg van de brug in de 6e eeuw een eiland.